banca de alimente
Proiecte, România

Unde găsești băncile de alimente din România | Cum poți contribui și tu

Cum putem trăi intr-o societate cât mai funcțională pentru toți? Înțelegând mecanismul din spate- și venind cu soluții pentru zonele în care sistemul nu funcționează perfect.

De exemplu, food waste (rispirea mâncării) este o problema în toată lumea. Lanțurile mari de magazine obișnuiau să aibă o politică strictă privind alimentele ce urmau să expire sau fructele care nu aveau un aspect plăcut (dar erau perfect comestibile). Ei aruncau toate aceste produse deși le puteau dona oamenilor străzii sau diverselor ONGuri care ar fi avut grijă să se le distribuie acolo unde este nevoie. Aproximativ 50% din mâncarea produsă la nivel global este aruncată, în timp ce milioane de oameni mor din cauza foamei

Din fericire există soluții. Datorită oamenilor care au adus în atenția tuturor aceste aspecte, până și marile hypermarketuri încep să își schimbe regulile. pentru că informația înseamnă întotdeauna putere.

Echipa Food Waste Combat (FWC) în colaborare cu Banca pentru Alimente București și LIDL România, a lansat primele bănci de alimente în București și Cluj. 

Prima bancă de alimente a fost deschisă în București în urmă cu 8 luni și s-au salvat deja 7 tone de mâncare ce urmau să fie aruncate. În Cluj proiectul a fost lansat pe 30 octombrie și se preconizeaza a avea un succes cel puțin la fel de mare ca a celui din București.

Este totodată și un model de bune practici în combaterea risipei alimentare. Va funcționa după principiile FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente) și va contribui la combaterea risipei și la reducerea sărăciei și a excluziunii sociale în mod nediscriminatoriu.

https://www.facebook.com/ProjectNightfall/videos/are-we-wasting-more-food-than-we-eat/826711524192480/

Ce se întâmplă concret cu alimentele? 

BancaPentruAlimente.ro colectează cu cele 2 dubițe de care dispun alimente de la peste 20 de companii partenere. Produsele sunt distribuite în 50 de organizații care au grijă de un total de peste 10.000 persoane nevoiașe. Mai multe detalii despre desfășurarea procesului aveți pe link.

Cum pot ajuta și eu?

  • Poți lua legătura cu ei și dona – ai aici lista cu produsele acceptate;
  • Dacă ești firmă poți direcționa cei 20% din impozitul pe profit pentru această cauză. E gratuit.
  • Dacă ești persoană fizică poți dona 2% din impozitul pe venit.
  • Poți dona orice sumă consideri că ar ajuta;
  • Sau te poți oferi ca voluntar.

În România mai există o Bancă de Alimente în cadrul Crucii Roșii, unde se pot accepta donații.

Vreau să ajut, dar individual, fără organizații. Ce pot face? 

Dacă dorești să te implici și să ajuți oameni fără posibilități o poți face foarte ușor. Mai jos avem un exemplu elegant și foarte ușor de realizat oricând.

Dacă deții un magazin alimentar, o canefea, restaurant sau orice business unde trebuie la un moment dat să arunci alimente, alege să le donezi în schimb. Cineva îți va mulțumi cu siguranță. Sau poți da un telefon la banca de alimente și vor distribui ei surplusul pe care îl oferi.

Dacă nu ai un restaurant și vrei să te implici, este la fel de ușor. În loc să arunci mâncarea (atunci când rămâne în plus), o poți impacheta frumos in pungulițe și pune undeva unde știi că vin oameni ai străzii să caute de mâncare. Sau poți sa vorbești direct cu ei și sa le spui de un anume loc unde vei lasa ocazional produse.
Mai poți întreba ce bătrâni nevoiași sau singuri ai în bloc. Te asigur că vei găsi măcar o persoană în cartier care va fii fericită să primească ajutorul tău. Iar tu vei avea inima impăcată că ai făcut un bine atât de mare printr-un gest așa frumos.

E ușor să facem bine oricând, doar că uneori ne pierdem în activitățile zilnice și avem nevoie să ni se reamintească.

Spor la fapte bune, pentru că dacă ai intrat pe acest articol, categoric ești un om nobil, cu o inimă mare. 😉 Iar asta pot să garantez oricând.

Spread the love

Îți recomand și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *