Tradițiile străvechi ce onorează sacralitatea unui eveniment fac parte din identatea românilor. De Bobotează sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Ion și Ioana, împreună cu derivatele lor. În această zi se sfințesc apele, iar oamenii beau și se stropesc cu agheasmă pentru a se purifica.

După Fecioara Maria, Ion Botezătorul este considerat cel mai important sfânt din calendarul ortodox. Acesta este sărbătorit în data de 7 ianuarie, ca Botezător al Mântuitorului, pe 24 iunie sărbătorim atât nașterea Sa, cât și Sânzienele sau Ielele, iar pe 29 august se sărbătorește Tăierea capului Botezătorului.
Tot în ziua de 7 ianuarie, străzile satului Tălmăcel din Sibiu freamătă de emoția evenimentului pregătit cu bucurie de toți localnicii. “Udatul Ionilor” este sărbătorit cu alai, iar Ionii și Ioanele din sat sunt duși la râu pentru a fi stropiți cu apă, simbol al botezului, al iertării păcatelor din anul anterior și noroc pentru un nou an plin de belșug. Din cei 1270 de locuitori ai satului, 200 își sărbătoresc ziua de nume astăzi.
Mulțimea se îndreaptă spre apă plină de veselie în ritm de cântece tradiționale. Obiceiul este extrem de vechi și este sărbătorit în fiecare an. Ajunși la râu, junii îi udă pe rând pe fiecare dintre sărbătoriți. Li se oferă apoi colaci, vin și țuică – pentru a “stinge” din frigul de afară.
Primarul Constantin Barbu își amintește cu drag cum sărbătorea el în copilărie această tradiție, care are acest format de mai bine de 100 de ani. ”De Bobotează ştiu că părinţii mă trimiteau la râu, dezbrăcat, fără nimic pe mine, doar cu un cearceaf, şi mă udam pentru a mă purifica.Apa este un element de purificarea noastră, spirituală.”
Surse bibliografice:
Foto: Gabriel Filip Photography
Info: Revistasatul.ro identitatea.ro