În ultima perioada toți business ownerii au realizat cât de crucial e crucial să aibă o poveste BUNĂ, indiferent de domeniul în care lucrează. Să stabilim în primul rând ce înseamnă storytelling.
E simplu. Înseamnă exact ce crezi că este: a-ți spune povestea.
Conexiunea la nivel emoțional cu o altă persoană este cea mai înaltă formă de socializare. De aceea, poveștile bune au atâta impact. Dacă mă apuc să îți povestesc o întamplare în care tu te regăsești, o înțelegi și rezonezi cu ea, va fi benefic pentru amândoi. Asta pentru că ne place să ne conectăm cu cei din jur iar calea aceasta este cea mai ușoară. De la Iisus, Budha, la Brian Tracy, Louise Hay, Tony Robbins sau oamenii de succes de azi, cele mai bune lecții re regăsesc în povești. Pentru că e mult mai ușor să reții o poveste zeci de ani, decât cateva informații și statistici pentru o lună. Tocmai datorită conexiunii emoționale care are loc.
1. De ce să adaugi emoție în storrytelling și cum să o faci
În marketing totul ține de modul în care îți prezinți produsul sau serviciul. În absolut toate cazurile, ținem minte un anume parfum, brand sau produs datorită emoților pe care le avem despre produs. Este vorba de toată povestea în care este învăluit un lucru pe care l-ai vrea. De aceea, crearea magiei, folosirea cuvintelor și a imaginilor potrivite vor avea impactul pe care îl vrei pentru clienți. Apoi trebuie doar sa te asiguri că produsul e de calitate și satisface nevoile clienților. Dar ei vor fi convinși 90% prin povestea pe care tu ai spus-o inainte. Vor merge la raft, vor mirosi acel parfum așezat printre alte sute de sticluțe cu designuri asemănotoare, si totuși, îl vor alege pe al tău.
2. E universal
Scopul e să faci clientul să se conecteze cu povestea ta. Scrie în evenimentul tău despre ceva ce te-a făcut să te simți într-un mod anume, încât întregul tău public să rezoneze cu acel mesaj. Un alt bonus pe care ți-l ofer aici e să faci ce-ți place. Dar deja știai asta, nu-i asa? Dar e valabil și pentru povești. Spune-le doar pe cele care îți plac și îți crează un sentiment de empowerment, bucurie și entuziasm, pe care sa-l împărtășești cu publicul. Vor simți același lucru, deci e vital să le transmiți doar lucruri pozitive.
3. Scop și structură
Orice poveste trebuie să aibă un anume scop. De ce personajul respectiv a pornit în acea aventură? Care a fost motivul din spatele deciziei? (Aici oamenii se vor regăsi complet din nou). Totul este simplu și intuitiv, dacă analizăm poveștile de succes din filme, reclame și businessurile foarte înfloritoare.
Prin storytelling tu vei arăta unui om care poate e obosit, deprimat sau are nevoie de un imbold ceva ce poate obține. Ceva măreț, de succes, ceva cu impact în întreaga lume, atât de important și glorios… pe care el însuși il poate avea sau poate deveni. Prin produsul tău adus în fața sa prin storytelling.