Știm cu toții de discuțiile instaurate după ce fratele Mark a anunțat public la 12 ianuarie de schimbarea algoritmilor. Am făcut un mic rezumat ca să vă spun de ce sunt de acord și mă bucur.
Inițial, companiile s-au panicat, bloggerii și-au împărtășit ideile și au încercat să liniștească apele, unele știri au dat de înțeles că acesta poate fi the end as we know it, sau cel puțin că reprezintă o întorsură dramatică pentru toate firmele ce își promovează afacerile pe Facebook.
Schimbarea era prevăzută de anul trecut, iar acum Zuckerberg nu a făcut decât să pună punctul pe i subliniind că numărul mare de reclame “is crowding out the personal moments that lead us to connect more with each other.”
Având în vedere că scopul inițial al platformei era socializarea, decizia aceasta era inevitabilă. Schimbarea țintei de la conținut la socializare de calitate l-a costat scump (cam 3,3 miliarde de dolari să fiu mai exactă), dar asta face orice businessman de calitate atunci când vrea să își păstreze clienții fericiți.
Facebook are o singură constantă, schimbarea. Poate părea un clișeu, dar -fiind una din cele mai puternice companii din lume și cunoscându-și bine locul pe piață- va oferi întotdeauna ce vrea utilizatorul. Așa cum este și normal. Va continua să facă modificări permanent, în funcție de cererile de moment și inovațiile apărute.
Ce înseamnă practic, această schimbare de algoritm?
❌ Paginile (toate) nu vor mai avea atâta vizibilitate;
❌ Promovarea lor nu va mai avea un reach atât de mare;
❌ Aglomerația de pagini cu poze furate și mesaje de bună dimineața va descrește considerabil. Era și timpul;
❌ Cei care au cumpărat mii de likeuri vor vedea că au rămas doar cu 4-5 interacțiuni organice.
❌ Vizibilitate vor avea postările și newsfeedul prietenilor și foarte rar ale paginilor pe noi, ca utilizatori am dat like.
Practic, antreprenorul nu se va mai pune accent pe el și pe produs, ci pe client. Va învăța că nevoile și bunăstarea clienților sunt esențiale pentru a crea o legătură de durată.
Astfel, se va ajunge la quality over quantity- iar acest quality îi va spori și numărul de vânzări. Simple as that.
Soluții vor fi multe și stabile:
✅ Se va pune accentul pe content de calitate și nu de umplutură;
✅ Companiile vor începe să-și roage fanii să bifeze căsuța de See first;
✅ Cei care vindeau numai prin Facebook, vor vedea că un marketing de succes are loc și pe alte platforme, își vor lărgi orizonturile și vor învăța să ia schimbarea ca pe o oportunitate, de fiecare dată.
✅ Reachul contentului va fi direct proporțional cu calitatea sa pentru că un conținut folositor va fi shareuit de oameni (șiii.. datorită algoritmilor) va ajunge în newsfeedul prietenilor acestora. Totul va crește organic mult mai ușor decât până acum datorită valorii pe care o oferi în articol.
Asta va pune presiune pe oameni să fie autentici, să ofere ce e mai bun, să cunoască bine piața și să elimine orice superficialitate. It’s all about improvement- ce e un lucru extraordinar de bun.
Personal iubesc Facebookul, tocmai datorită acestui motiv. Nu te lasă să te obisnuiești prea mult cu o schimbare, pentru că te vei trezi cu alta. Nu te lasă să te atașezi și să intri într-o stagnare repetitivă, ci te împinge de la spate să fii activ, creativ și să te focusezi pe soluții.
Iar asta e o unealtă absolut minunată de creștere. Putem să fim recunoscători pentru asta și să realizăm că, până la urmă, toată acestă schimbare este doar în folosul nostru- din multe puncte de vedere.