Maria și Bogdan sunt un cuplu excepțional și de o importanță esențială pentru arhitectura internațională.
De ce spun acest lucru?
Pentru că, prin entuziasmul și talentul lor, aduc în prim plan un stil arhitectural românesc care altfel ar fi sortit dispariției.
Prin proiectul lor, aceștia promovează la nivel internațional frumusețea, unicitatea și complexitatea arhitecturii neoromânești.
Ce este stilul neoromânesc?
Hai să vedem, în primul rând, ce reprezintă și de ce e atât de valoros pentru România acest stil arhitectural.
Conceptul neoromânesc este un stil arhitectural apărut la începutul sec XX. și dezvoltat mai departe în perioada interbelică. Este vorba de o reinterpretare magnifică a arhitecturii tradiționale românești, împrumutând elemente de stil brâncovenesc sau bizantin, sau chiar din stilul caselor și conacelor tărănești, cărora li se adaugă un detaliu definitoriu: cula.
Ca exemple importante ale stilului, putem aminti de Pavilionul Bufetului proiectat de Ion Mincu, creat într-o manieră originală cu preluarea tematicii caselor țărănești din Argeș și Muscel şi Şcoala medie din strada Icoanei (fosta Școală Centrală de Fete, unde românii înstăriți ai vremii își trimiteau fiicele să devină doamne de societate), caracterizată printr-o curte interioară ce imită porticul tradițional al ansamblelor mânăstirești
Semnificația Detaliului Neoromânesc creat de Maria și Bogdan este cu atât mai valoros, cu cât clădirile de acest fel au încetat a fi realizate după perioada interbelică, iar acum multe din ele sunt în paragină, sau, din păcate, mulți propietari le modernizează acoperind total și distrugând exact elementele neoromânești de o valoare inestimabilă.

Care este povestea voastră? Cum v-ați cunoscut și cum a început pasiunea voastră pentru arhitectură?
Suntem doi artiști, ilustratori și pictori, Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță. Ne-am cunoscut acum nouă ani, în Sibiu, într-o tabără de arta medievală. Bogdan era profesor de heraldică, iar eu eram în vizită la frații mei, participanți în această tabără. De atunci am observat că avem multe lucruri în comun și un an mai târziu, în aceeași tabără, am decis să fim împreună. Din 2017 ne-am deschis editura noastră, Intaglio, unde am publicat deja 14 titluri, iar alte două sunt în lucru.
Locuind împreună, am început să avem aceleași pasiuni. Bogdan mi-a stârnit interesul și pasiunea față de arta 1900 din Europa. Suntem mari fani ai artiștilor și arhitecților stilurilor Art Nouveau, Jugendstil și Secession. În timpul Masteratului am studiat amândoi în Riga, Letonia, cu bursă Erasmus. Ne-a atras acolo Academia de Arte, însă întâmplarea face ca am nimerit în orașul cu cea mai mare densitate de arhitectură Art Nouveau din lume. Ne-am îndrăgostit repede de oraș, de oameni, de academie și mai ales de arhitectura lor 1900, National Romanticism.
Disertația mea, „Reconstrucția artistică a Neoromânescului”, a fost o reinterpretare grafică a stilului nostru național, contemporan celorlalte mișcări 1900. De atunci am strâns împreună o documentație bogată de arhitecturi Neoromânești din București.

Stilul neo-românesc este unic în lume iar proiectul vostru este fantastic. O spun toți cei care v-au susținut în proiectul de crowdfunding.
Cum v-a venit această idee de promovare a arhitecturii românești?
Multumim pentru apreciere! Ne plimbăm adesea pe străzi cu bicicletele, în căutarea clădirilor Neoromânești. Astfel am început să vedem mai bine frumoasele arhitecturi din București. Din păcate, majoritatea sunt ascunse de vandalizare, cabluri, aere condiționate și deteriorări, multe sunt chiar în regim de risc seismic. Din păcate clădirile care nu sunt recunoscute drept monumente istorice, sunt renovate anapoda, sunt modificate și pierd elementele ornamentale și arhitecturale proprii.
Bucureștiul este într-o mare criză de pierdere a culturii naționale prin indiferența cu care sunt tratate aceste bijuterii arhitecturale.
Am simțit impulsul de a pune în evidență clădirile Neoromânești și de a atrage atenția asupra nevoii de conservare și restaurare a lor. Am decis să publicăm un album bilingv de ornamentică intitulat „Detaliul Neoromânesc / The Neoromanian Detail – București”. Facem acest album și pentru simplul fapt că ni-l dorim și noi în bibliotecă. Suntem încântați să constatăm că mulți dintre susținătorii proiectului nostru afirmă că așteptau de mult o astfel de carte. Am început să lucrăm la acest proiect la începutul anului 2019. Pentru text colaborăm cu doi istorici de artă, Oana Marinache (cercetător științific) și Bogdan Panțu (profesor), care ne vor scrie o introducere în stilul Neoromânesc și detalii despre clădirile ilustrate în carte.

Ați creat un proiect de crowdfunding prin care să puteți tipări volumul și suma necesară a fost strânsă în 6 zile. Ce sentiment aveți când vedeți totul desfășurându-se sub ochii voștri?
Ne bucurăm tare mult că visul nostru devine o realitate! La început nu am știut dacă este ceea ce își dorește lumea. Ne-am apucat de proiect pentru că am crezut foarte mult în el și în nevoia de a exista această carte pe piață, pentru a aduce în atenția tuturor frumoasele și firavele clădiri Neoromânești. În acest moment campania noastră de crowdfunding a ajuns la aproape 130% din suma cerută, iar astăzi este a noua zi de când am lansat-o. Campania va mai derula până pe 28 noiembrie, timp în care ne propunem să strângem cei 7150 euro necesari să tipărim 500 de exemplare necartonate și 100 de colecție, pe lângă plata autorilor și a graphic designerului.
Ce părere aveți despre arhitectura din România?
Se îndreaptă ea într-o direcție bună?
Considerăm că este o lipsă de interes pentru a conserva și restaura corespunzător clădirile ce alcătuiesc patrimoniul țării noastre; de la lipsa de considerare arătată de cei care vandalizează prin tag-uri și graffiti sau cei ce instalează cabluri și până la proprietarii care nu țin cont de importanța de a respecta decorațiunile și fațada proiectată de arhitectul clădirii. În plus peisajul urban este afectat de lipsa parcărilor subterane și a copacilor.
Ce sugestii ați avea?
Considerăm că ar fi necesar să se pună mai mult accent pe peisajul urban. Este nevoie să se planteze mai mulți copaci, să se construiască parcări subterane și să se scape de cablurile excesive. Mai este nevoie să se aloce mai mulți bani restaurării clădirilor. Iar locuitorii și vizitatorii orașului să-l păstreze curat.
Ce face România diferită de alte țări din punct de vedere arhitectural?
Sunt multe motive să ne mândrim cu țara noastră. În România s-a creat acest stil național din perioada 1900, stilul Neoromânesc. Este un stil unic în lume, ce are la bază istoria țării noastre (are influențe brâncovenești, otomane și medievale). Pe lângă acest stil național, avem multe alte comori arhitecturale din România care au potențial turistic și constituie o mare valoare culturală. Apreciez, de exemplu, cât de frumos este Muzeul „Dr. Nicolae Minovici”. Este un muzeu restaurat recent și îl consider printre cele mai frumoase pe care le-am văzut din lume. De asemenea, Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă arhitecturală și decorativă și printre cele mai frumoase biserici pe care le-am văzut din toată lumea.

Care sunt pașii următori din proiectul vostru și la ce să se aștepte publicul?
După ce se încheie campania de crowdfunding și finalizăm proiectul vom tipări cărțile, iar în martie 2020 le vom expedia cumpărătorilor. Apoi, tot începând cu luna martie 2020, până la vară, vom face mai multe evenimente de lansare a cărții și expoziție a ilustrațiilor din album în muzee și galerii importante din București. Vom invita arhitecți, istorici de artă, critici, profesori și artiști, iar unii vor ține un mic discurs despre proiectul „Detaliul Neoromânesc”. Oana Marinache, unul dintre cei doi scriitori ai albumului, va susținute conferințe și tururi pe baza albumului, evenimente pe care le vom organiza împreună.
Toate evenimentele vor fi anunțate pe paginile noastre de Facebook:
www.facebook.com/Detaliul-Neoromânesc-The-Neoromanian-Detail
www.facebook.com/editura.intaglio/
și pe site-ul editurii noastre:

Pentru cine dorește să îi cunoască și personal pe Maria și Bogdan, o pot face pe 20 nov. de la ora 19:00, la Muzeul Micul Paris, str. Lipscani nr. 41, unde veți avea ocazia să și cumpărați aceste cărți și ilustrații fantastice.