Antreprenori, Oameni Deosebiți

De vorbă cu coachul antreprenorilor din România: Cristian Lutescu ne explică mentalitatea învingătorului

Psiholog, coach, scriitor, mentor al unor personalități din România. Cristian A. Lutescu este omul din spatele multor învingători din România. Deși cunoștințele sale sunt vaste și complexe, întinzându-se pe multe domenii, el le abordează într-un mod simplu, ajungând la esență și ajutând pe oricine să înțeleagă un subiect oricât de greu ar părea acesta.

Cum a început totul? Povestește-ne câte ceva despre traseul care te-a adus în acest punct.

Totul a început cu decizia mea de face un curs de coaching. Cu toții știm povești în care cineva schimbă un întreg destin, sau obține eliberea doar pentru că pune o întrebare. Eu am fost curios și am vrut să cunosc arta și știinta de a pune întrebări semnificative.

Înainte de a începe să studiez coaching-ul am parcurs toate trepele muncii într-o corporație. Am coordonat șantiere care au avut în subordine sute de case. Vorbim de un total de 600 de case.

Vorbesc de o activitate de management de proiect, unde cel mai provocator proiect a fost realizarea unei clădiri de birouri.

Apoi am inceput să îmi pun întrebări. Scopul meu era să obțin lucrări de calitate și mă ocupăm de managementul calității. De aici, o preocupare pentru diferite forme de obținere a calității. Am cunoscut abordarea de tip kaizen, care a permis echipelor să gestioneze erorile de producție și o calitate superioară a rezultatului. Aici, în kaizen, se pleacă de la premisa că cel mai bun cunoscător al muncii este cel direct implicat, iar asta se află punând întrebări.

De aici am înțeles puterea întrebărilor și am experimentat direct rezultatele care se obțin. În mod natural, m-am întrebat cum pot pune întrebările potrivite, și așa, fără să știu, făceam deja coaching.

Apoi am decis să fac coaching, entuziasmat de soluțiile care apăreau punând întrebări. Pentru coaching am făcut un curs de aproximativ un an, și are să urmeze facultatea de psihologie.

Acum am o practică de mai mult de 3 ani, și pot să menționez că sunt onorat să am între clienți pe unul din profesorii de la cursul de coaching.

  Care consideri că este scopul tău? 

Scopul meu este să ajung cea mai bună varianta a mea, ca om.  
Ce înseamnă asta? În primul rând sunt coach. Așadar am abilitatea de a pune acele întrebări semnificative pentru client, fie că e vorba de un scriitor care își caută cuvintele ori ideile fie că e vorba de un creator care caută o soluție.

Recunosc, sună cumva ambiguu formularea “cea mai bună varianta a mea”. Sună generalist și nu este deloc ceva specific. Concret, ce mă interesează este să îmi perfecționez abilitățile de coaching. Pentru mine ar fi să găsesc cea mai potrivită întrebare pentru un om astfel încât acesta,  găsind răspunsul,  să nu mai simtă nevoia de alte întrebări. Asta presupune însă ca eu să înțeleg ce are pe suflet omul care mi se adresează și apoi să găsesc întrebarea potrivită pentru el.

Ai lucrat cu antreprenori cunoscuți (de exemplu Daniel Zărnescu, creatorul siteului Construim Imperii).


Din experiență, care poți spune că sunt blocajele și atuurile pe care le are un om pe drumul spre realizare?

Din ce am întâlnit eu, blocajele obișnuite vin de obicei din neclaritatea obiectivelor și din faptul că nu știm sa recunoaștem când am obținut ce ne dorim. Cea mai mare parte dialogurilor mele, cam 70-80% din timp se desfășoară în jurul întrebării “ce vrei de fapt”.

  Pe lângă toate domeniile în care ajuți oamenii să-și găsească puterea interioară, ajuți și scriitori. Care este relația ta cu scrisul și cât de important e el pentru ființa umană. 

Relația mea cu scrisul arată cam ca relația dintre Tom și Jerry. Nu poate Tom să fie liniștit nici cu Jerry nici fără Jerry. Tot ce știi, este doar că ai o relație.

A scrie un text este în general ceva foarte personal și ne reprezintă din punct de vedere uman. Ceea ce scriem este practic sinteza a ceea ce suntem într-un anumit moment. Simplul act de a scrie, din punct de vedere neurologic, pune la lucru o grămadă de conexiuni. Dacă scriem de mână, conexiunile neurologice sunt și mai profunde. A scrie un text este în concluzie o călătorie în profunzimea a ceea ce suntem.. iar pentru mine este ceva extrem de ispititor.

Cum poate obține un om fericirea?

Întrebarea asta mi-am pus-o și eu și nu doar odată. Există diferite alegeri pentru a fi fericiți. Cel mai important este să fii fericit când îi faci pe alții să fie fericiți. Subliniez: important este să rămânem fericiți când îi facem pe alții fericiți.

Să ne sacrificăm fericirea personală pentru a-i face pe alții fericiți nu este sănătos pentru nimeni. În general, lucrurile sunt simple: este important să ai un scop. Nimeni nu alege care este scopul tău în viață. Tu ești cel care alege.

Este oare un scop bun pentru tine? Nu știi nici asta până nu încerci, până nu experimentezi. Dar nu este o întrebare utilă.  Util este să îți dai seama când îți atingi scopul.

În  concluzie suntem fericiți când avem un scop, când îl recunoaștem și când acționăm să ne atingem scopul. Aici este un mic secret: acționăm la timpul prezent,  gândurile de genul “nu am plătit internetul” “Gigel s-a uitat ciudat la mine” le lăsăm la locul lor și la timpul lor. Sigur că este important să ne plătim internetul, dar un gând este de folos la timpul lui. În cazul acesta, când chiar plătim internetul.


  Care e secretul succesului

Succesul este o alegere. Eșecul este și el o alegere.

Cât de greu îi poate fi unui om să bea un pahar cu apă? Dacă tocmai a băut o bere, s-ar putea să bea apă după. Dacă a alergat 3 ore, va bea paharul cu apă imediat.

În general nu este dificil să avem succes. Trebuie numai să ne punem în starea de a face ceea ce este de făcut. Poate că trebuie să facem ceva în mod zilnic și repetat. Atunci treaba noastră este să ne alegem cea mai mică sarcină semnificativă. De exemplu dacă vreau sa slăbesc, am sa fac atunci doar 4 genoflexiuni. Atât.

Ne lipsește mai degrabă concetrarea și perseverență decât nestiita. Avem internet și știm cu toții să găsim o informație.

Personal cred că succesul  succesului se obține când nu te opreșți după ce ti-ai stabilit un tel, și când faci un singur lucru pe rând.

Dacă nu poţi zbura, fugi. Dacă nu poţi fugi, mergi. Dacă nu poţi merge, târăşte-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte.

    5 cărți pe care orice om trebuie să le citeasă  în viața sa


Ar fi mai degrabă 5 categorii.  Pentru mine au fost importante următoarele: Istoria religiilor. Apoi aș recomanda seria Fundația, toate volumele. Altfel ar fi de recomandat orice volum de istorie a artei – după un volum de istorie universală (Volume dedicate măcar Antichității și Evului Mediu).  Iar cei care doresc să aibă și o abordare sprituală, obligatoriu să acorde timp studiului Yoga Sutras a lui Patanjali. Vor descoperi o metodă valabilă indiferent de religie, cu etapele necesare creșterii și evoluției sănătoase mental.  Ca lectură suplimentară aș recomanda Dune, de Frank Herbert, volumele 1 și 2.

      Citatul în care te regăsești 

Este crezul meu de coach: totdeauna există 3 soluții, totdeauna!

Ideea e că orice credință a noastră este nejustificată și profund irațională atunci când o examinezi îndeaproape.  A decide că am certitudinea că există întotdeauna 3 soluții însemnă să îmi forțez gândirea să găsească 3 soluții. Când căutăm soluții, interesant este că le și găsim. Ideea e să ne punem în starea de a caută soluții. 

Pentru mine a funcționat de fiecare dată, fie că era vorba de afaceri, relații sau expertiză. Și dacă a funcționat de fiecare dată, de ce să nu o cred?       

Ce reprezintă 9 vieți 


Povestea a pornit când am denumit așa primul meu blog. Este practic un loc în care scriu când doresc să mă bucur de scris.  9 vieți are sloganul: Bucură-te într-o viață cât alții în 9.  Am câteva subiecte favorite, iar relaxarea este unul dintre ele. În general eram interesat de subiecte care au lgatură cu viziunea taoistă asupra vieții.

  Despre pisici 

Despre pisici tot ce pot spune este că îmi sunt tovarășe ziua, noaptea și în orice clipă. Îmi sunt dragi , le înțeleg nevoile și-mi e tare greu să le rezist!

Se spune despre pisici că ar simți energiile de un anume fel ori de o anume calitate. Drept să spun nu știu asta și nici nu am sesizat. Am observat că sunt câteva principii simple ca să comunicăm cu o pisică. Cert este că eu nu am grijă de pisicile mele pentru că sunt vindecătoare.

În primul rând nu trebuie să plecăm de la premiza că ne ghicesc gândurile. Asta este! Nici bărbații și nici pisicile nu au treaba cu telepatia.

O pisică comunică prin miros și prin atitudinea corpului. Mieunatul este rezervat în general puilor, iar când pisica ne miaună este doar din exasperea că noi nu înțelegem semnalele ei.

O pisică este în general un animal mic, și principalul prădător este câinele. Atunci când mă uit direct la o pisiăa și mă și îndrept spre ea, cum facem majoritatea care găzduim pisici, practic imităm un comportament de câine. Evident, pisica va refuza mângâiatul. Dar, dacă privim spre pisică întâi, apoi clipim cu încetinitorul și întindem o mâna pe care pisica să o miroasă, vom aveam supriza să vină singură la mângâiat.

Când înțeleg o pisică, și cred că este valabil pentru orice animăluț, este incredibilă cantitatea și afecțiunea și încrederea necondiționată pe care ne-o oferă.

În concluzie, cred că interactionând cu un animal mai degrabă o facem fiind prezenți, atenți și interpretând de la comportamentul speciei respective.

       Ce proiecte viitoare ai? La ce să se aștepte timișorenii și întreaga țară?

  Am 2 proiecte.

Primul proiect este ocarte despre coaching, mai exact despre life coaching. Îmi doresc în această carte,  să ofer o clarificare despre ce înseamnă coaching și ce se obține,  despre cum folosim  intrument foarte puternic de auto-coaching folosind scrisul. Descriu și o structura clasică de intrebar, structura folosită în general în discuțiile de coaching.

Al doilea proiect este o carte de literatură, va fi un subiect istoric, practic este vorba de Prințul Eugeniu de Savoya , mai mult decât eliberatorul Timișoarei ci practic omul care a creat condițiile că Timișoara să se trasnfome dintr-un oraș turcesc într-un oraș european.

Prima carte va fi lansatăîn aproximativ 3 luni, iar cea de-a doua în 6 luni.

Pe Cristian Lutescu îl puteți găsi pe profilul personal de Facebook și uteți urmări 9 vieți pentru doza zilnică înțelepciune.

Spread the love

Îți recomand și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *