Ai o firmă și dorești să devii mai cunoscut prin partea de social media. Te-ai informat și ai experimentat, dar e ceva ce lipsește și… știi că se poate mai mult. Care sunt cele mai bune platforme pentru afacerea ta, ai exact targetul care îți trebuie? Sunt detalii pe care vrei să le rezolvi și te decizi să angajezi un freelancer.
Ca statistici, în 2015 România număra 400.000 (393.976 să fim mai exacți) de freelanceri iar în 2018 numărul lor s-a dublat la 800.000. Personal, lucrul acesta mă bucură foarte mult. Începem să realizăm că nu trebuie să plecăm în țări străine ca să facem bani buni, ci putem să ne construim noi propria afacere. Este o gândire sănătoasă și normală față de brainwashingul în masă că trebuie să ne mutăm în afară. Uite dom’le, nu trebuie vină străinii să ne arate că avem o țară frumoasă cu potențial, în sfârșit începem să vedem și noi asta.
Revenind la freelanceri, mai specific la cei ce oferă servicii social media, ei se împart în 2 categorii. Cei ce știu foarte bine ce fac, și cei care habar nu au dar te conving contrariul. Apoi, rezultatele își spun cuvântul.
De aceea, m-am gândit că e bine să avem câteva informații clare despre că înseamnă să fii freelancer bun în acest domeniu și cum să facem alegerea corectă.
Din ce am întâlnit personal și cazuri auzite, au câteva trăsături comune:

Wannabe Social Media Marketeri
Neclaritate
Nu îți explică procesul lor, sau e ceva incoerent pentru că nici ei nu știu ce fac. Îți vor spune ceva de un plan, pentru că au auzit că așa se procedează și îți vor spune câteva detalii de target și postări. Detalii la care te-ai fi priceput și tu cu puțin research.
Superioritate
Poate nu e întâlnită la toți, dar am observat că foarte mulți au un aer de superioritate. Vorbesc pe un ton în care vor să pară experți sau importanți, tocmai pentru a acoperi nesiguranța. Social Media e un domeniu în care ai de-a face cu oamenii, trebuie să îți placă să lucrezi cu oamenii- și cu clienți oamenii, și trebuie să ai un nivel mărit al răbdării și umorului.
Unii, pentru că “știu ei ce fac”, iau controlul absolut al paginilor tale și postează ce știu ei că e mai bine, fără să aibă un plan, un target inteligent ci doar bâjbâit, fără să redea sufletul brandului tău- adică your unique asset. Practic, fac ce cred că e bine, dar nu scot în evidență trăsăturile care să te facă remarcat în mulțime. Pur și simplu, experimentează și ei cu tine, de ce nu, dacă tot îi plătești?
Cantitate, nu calitate
Îți vor cere un fee bazat pe număr de postări, și vor prefera să posteze chiar zilnic, pentru a-și explica salariul. Dar nu înseamnă că postările vor fi relevante sau la obiect, ci ce consideră ei că trebuie postat.
Merge și așa, cât timp mă plătești
Dacă nu ai un buget mare, te conving că nu trebuie să investești în reclame, ci în ei, demonstrându-ți munca lor nu prin postări de calitate, ci prin număr mare de postări. Uite, 30 de postări equals this much money.
Money, money, honey
Nu îi pasă de brandul tău. E interesat să aibă rezultate cât să se asigure că vei lucra cu el cât mai mult timp. Nu vine cu idei noi și dacă vreodată face ceva în plus față de ce a promis, fii sigur că vă ridica gestul său la rang de artă.
Sună cunoscut? Multă lume a întâlnit aceste cazuri, și nu ar fi o problemă dacă ar fi doar personalitatea, dar nu aduc beneficii și creșteri semnificante firmei aka sunt plătiți degeaba. Sunt o pată pentru freelancerii care știu ce fac, cât și o pagubă pentru firme.

Freelanceri care știu ce fac
Acum vine partea a celor ce au muncit multe sute de ore pentru a cumula experiență și au început experimentând pe ei. Nu pe firme. Ei sunt cei pe care te poți baza și dacă te uiți cu grijă îi vei observa de departe într-o mulțime.
Planuri concrete
După auditul brandului tău, acest tip de freelancer îți va propune un plan clar. Îți va explica exact unde nu ai fost coerent în postări și ce îmbunătățiri se pot aduce.
Va întocmi un plan anual sau trimestrial- și lunar îți va face partea de treabă care să te aducă spre rezultatul dorit.
Acțiuni, nu vorbe
Nu îți va promite marea și sarea, ci îți va aduce argumente de ce poți ajunge la un anume rezultat. Din experiență, cazuri proprii, studiate și multă analiză.
Adsurile, un must în SM marketing
Îți va explică de ce ai nevoie de buget pentru ads și probabil nu va accepta să facă doar postări pe Facebook fără campanii. Pentru că ei știu ce pot și unde poți ajunge și nu își vor bate capul dacă nu vrei să crești. Pentru că se respectă pe ei, cât și munca ta și nu vor să irosească timpul nimănui.
*Și dacă ești una din companiile care se mulțumesc cu un om pe care să-l plătească pentru că postează zilnic și menține activ contul prin creștere organică, ia aminte că și cu un buget mititel la început îți poți face un followup și să îți scoți investiția. Iar când vei vedea rata nouă de clienți și vânzări, vei vrea să continui.
Your Brand+Passion=Love
E freelancer în social media pentru că îi place să facă asta. E pasiunea sa să te ajute să crești. Formali, entuziaști sau sufletiști, vei fi sigur că firma ta va fi copilul lor din momentul în care îl iau în primire.
Îi pasă de brandul tău
A luat proiectul tău nu pentru că nu are și alte oferte, ci pentru că vrea să lucreze cu tine. Astfel va face tot ce știe pentru rezultate.
Va sta ore suplimentare fără să îți spună
Un freelancer priceput îți va cere un fee lunar bazat pe criterii clare și câte ore sunt necesare pentru acel proces. Cu aproximație, pentru că social media e întotdeauna în schimbare, apar erori când nu te aștepți șitot tacâmul. Asta înseamnă că nu de câteva ori va sta ore suplimentare și poate va face și câte o noapte albă ca să se asigure că îți livrează un serviciu de calitate.
La curent cu noutățile
Va știi tot ce apare nou în domeniu, și nu din ceva articole, ci pentru că studiază constant piața și-i urmărește pe cei mai buni din domeniu. Un freelancer bun nu se mulțumește să te aibă client constant, ci vrea să îți livreze ce e mai bun. Chiar dacă nu știe ceva, va merge până în pânzele albe să afle și să rezolve.
Va știi tot ce apare nou în domeniu, și nu din ceva articole, ci pentru că studiază constant piața și-i urmărește pe cei mai buni din domeniu. Un freelancer bun nu se mulțumește să te aibă client constant, ci vrea să îți livreze ce e mai bun. Chiar dacă nu știe ceva, va merge până în pânzele albe să afle și să rezolve.
Cam astea sunt cele două portrete ale freelancerilor. Și dacă ești la început și citești articolul acesta, să știi clar că nu este vorba despre tine. Toți plecăm de la un minim de cunoștințe și creștem treptat pe cont propriu, prin cursuri și grupuri. Mergi tare înainte și vei reuși să spargi piața.
Singura diferență între cele două categorii, după cum vedeți, e moralitatea. Trăsături pe care le întâlnim în orice domeniu. Am încercat să explic și psihologic și pe partea de taskuri ce să cereți, ca să faceți alegerile corecte și să nu regretați.
Voi ce fel de experiențe ați avut? Lăsați în comentarii, astfel veți ajuta și pe alții să învețe.
Dacă ai poposit pe pagină și ajuns hăt până aici sigur te înteresează și Tendințele Social Media în 2019. You’re welcome. 🙂
Mult succes și la colaborări minunate!