Antreprenori, Oameni Deosebiți

Castorul Călător – Fotograful basarabean ce ne arată cele mai exotice locuri

Cine este Roman Friptuleac? Fotograf pasionat și creatorul paginii Castorul Călător. Iubitor de aventuri in locații exotice.
Deși se ocupă de toate tipurile de fotografie, a devenit cunoscut pentru pasiunea sa de a alege destinații mai greu accesibile oferind lumii perspective noi și pur și simplu rapitoare. A câștigat diverse premii, la concursuri locale printre care și Wikipedia Moldova.
Plănuiește să lanseze o expoziție cu peisaje din diverse colțuri ale lumii.
Hai sa vedem lumea prin perspectiva lui Roman.

Consider că un fotograf trebuie să vină în fața publicului cu ceva ieșit din comun de frumos și unic, iar pentru asta sunt necesari mulți ani de muncă și un fanatism pozitiv în arta fotografică.

-Cum a început totul?

Omul este ceea ce gândește, mereu am visat la călătorii și aventuri, poate că gîndurile mele acum au început să se materializeze?

-Când ți-ai dat seama că asta e vrei să faci?

De cind mă țin eu minte mereu mi-am pus întrebarea: cine sîntem, de unde venim, ce vrea de la noi creatorul sau civilizația care ne-a creat, mereu caut răpuns la aceste întrebări, iar călătoriile imi oferă o alta sursă de inspirație, o sursă de informație autentică și o liniște sufletescă când vezi așa frumusețe cu ochii tăi.

-În câte țări ai călătorit și care te-au impresionat cel mai mult? Relatează câteva detalii care te-au marcat pozitiv.

Pină acum am vizitat peste 20 țări însa există o insulă favorită unde merg în fiecare an, un paradis friguros care a luat naștere la hotarul a 2 plăci tectonice, în mijlocul oceanului Atlantic – Islanda.

-Ce apreciezi în alte culturi și crezi că e benefic să aplicăm și noi?

Cel mai mult apreciez norvegienii pentru care natura și curățenia este ceva sfînt, această națiune unită și fericită știe să se bucure de orice ploiță și zăpadă, participă masiv la impădurire și alte activități legate de conservarea naturii.

– Care e diferența dintre Roman de dinainte de călătorii și cel de acum? Cum te-au îmbogățit ele?

Să vezi o țară nouă e ca și cum ai citi 100 de cărți. Orice călătorie mă face mai bun, mai pozitiv și posibil mai înțelept. Atunci cînd ieși din zona de comfort și ești deshis pentru noi provocări, vezi lucrurile altfel, te convingi că totul este posibil pe lumea asta cînd îți dorești cu adevărat și nu iți este frică să rupi rutina.

-Definește succesul din perspectiva ta.

Pentru mine succesul e atunci cînd ai o libertate financiară suficientă și să ai foarte mult timp liber ca să poți citi, călători, să cunoști oameni noi. Mie imi este dragă o viață mai degrabă liniștită decit să mă gonesc dupa succes într-o lume neliniștită.

-Un sfat pentru cei ce doresc să ajungă în destinații exotice ca fotografi.

Un fotograf care visează să ajungă în țările africane, în pădurile din Amazon sau unele insule din oceanul Indian, este obligat să studieze acele ținuturi ce ține de specificul climei, dacă sînt animale, reptilii, pești sau insecte periculoase, să administreze vaccinuri pentru cele mai periculoase maladii din zonele respective, să aibă hainele rezistente la vînt și ploaie, trusă medicală și desigur să nu plece de unul singur dacă merge pentru prima dată.

-Nu numai că mergi în toată lumea, dar dai posibilitatea oricui să te însoțească prin evenimentele pe care le organizezi. Cum a pornit această idee de călătorii în grup?

Ideia de a călători în grup a venit de la Viorel Rotaru, un mare călător care a văzut peste 170 de țări și care a venit cu ideea că un fotograf bun este obligat sa meargă în călătoriile sale. Asfel am creat împreună CastorulCalător, o comunitate de oameni deștepti care știu să prețuiască clipa, să stabilească corect prioritățile în viață și sunt colecționari adevărați de senzații și amintiri.

-Pe lângă fotografiile ce te-au făcut cunoscut, ești fotograf și de evenimente, nunți și portrete. Ce te diferențiază de alți fotografi pe partea aceasta? 

Fotografiez ceremonii și portrete de mai bine de 10 ani. Poate un lucru care mă diferențiază ar fi poziția conservatoare și clasică în fotografie, mereu am optat pentru un portret clasic și natural, fără să aplic filtre moderne în photoshop. Consider că fotografia clasică va rămîne în istorie.

Dacă sunteți interesați de activitatea lui Roman îl puteți găsi aici, iar pentru călătorii în locații geniale, intrați pe Castorul Călător.

 

Spread the love

Îți recomand și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *