Antreprenori, Oameni Deosebiți

Excelență în antreprenoriat: Lorand îți arată cum să reușești în România

Lorand Soares Szasz este unul din cele mai  sonore nume din România. Poate îl știi ca fiind Cel mai bun speaker din România, titlu ce i-a fost acordat de 2 ori. Sau pentru experiența de peste 10 ani care l-a ajutat să creeze una din cele mai mari firme de training din țară, ajungând să fie considerat unul din cei mai buni experți în creșterea firmelor mici și mijlocii. Sau poate din multiplele campanii gratuite, în care explică pe înțelesul tuturor marketingul, vânzările, construirea de echipă și alte fundamente în afaceri, pe care alții le-ar da în cursuri plătite. 

Lorand Soares Szasz

Pot spune cu tărie că ești cel mai bun trainer al antreprenorilor din România. În afară de dorința de a ajuta oameni, entuziasmul tău unic și perseverența imbatabilă, ce alt ingredient ai putea spune că a ajutat la formarea omului de succes care ești astăzi?

Mulțumesc! 🙂

În primul rând aș vrea să specific de unde vinde acest entuziasm și această perseverență ca să nu cumva să creadă cei care citesc articolul că sunt niște calități cu care m-am născut și care sunt daruri de la Dumnezeu doar pentru unele persoane.

Când o persoană își descoperă menirea, sau mai tehnic vorbind, misiunea și viziunea, aceste calități și multe altele se activează. Fiecare din noi suntem perseverenți, entuzismați și disciplinați în unele locuri din viața noastră și leneși, fără chef și dezordonați în alte locuri din viață.

Misiunea mea pe acest pământ este să ajut antreprenorii din firmele mici. Pe cei care sunt cei mai batjocoriți, desconsiderați și ignorați de guverne și de mediul economic. Această dorință vine din faptul că toată copilăria și tinerețea mea am fost batjocorit, desconsiderat și ignorat. Inițial pentru ca eram o venitură de la țară care nu știa să vorbească română, după aceea pentru că eram bozgor, mai târziu pentru că eram imigrant român și ulterior pentru că eram prea tânăr să le vorbesc antreprenorilor despre succes.

La 27 de ani am descoperit că motivul pentru care Dumnezeu mi-a permis să trec prin aceste provocări a fost să pot înțelege mai bine și să pot empatiza cu provocările prin care trece proprietarul unei mici afaceri. După ce mi-am descoperit misiunea și viziunea, disciplina, perseverența, entuziasmul și alte călități parcă s-au născut peste noapte în mine. Adevărul e că ele erau acolo dinainte, doar că nu făceam ce am fost pus pe acest pământ să fac.

În concluzie, lipsa disciplinei, perseverenței sau a entuziasmului sunt doar semne care ne arată că nu trăim misiunea.

Întorcându-mă la întrebarea ta, recomandarea mea ar fi să nu te uiți la ce calități am eu, ci să încerci să-ți descoperi misiunea și viziunea pe acest pământ și toate calitățile necesare pentru a excela în acel domeniu se vor “activa” într-un mod “miraculos” în tine. A se citi cu atenție gilimele de la miraculos, pentru că nu e nimic miraculos, e psihologie umană.

 

Povestește-ne o experiență care crezi că a avut un rol decisiv și te-a ajutat să devii un stâlp de rezistență în domeniul tău.

Cred că un lucru esențial pentru a putea deveni numărul unu în orice domeniu este educația continuă. Iar pentru mine cea mai marcantă experiență în acest sens a fost trecerea mea pe la firma ActionCOACH. Am fost angajat pe postul de asistent pentru unul dintre cei mai buni business coachi din Portugalia. Pe lângă un excelent coach, acesta era și un patron foarte bun. A investit mii de euro în dezvoltarea mea. Cursuri, cărți și alte materiale educaționale care literalmente mi-au fost îndesate în creier într-un timp foarte scurt. Când am intrat în această firmă nu știam ce înseamna o afacere, când am plecat de acolo (după doar doi ani) eram, la data respectivă, cel mai tânăr business coach din Europa, dacă nu chiar din lume.

A fost ca și cum aș fi fost orb până atunci și ei mi-au dat vedere. Am fost pur și simplu fascinat de cât de multe informații există despre afaceri și despre succes. Am petrecut ore în șir zilnic învățând și citind. A fost pentru prima dată când am simțit că ce învăț are sens și că o să mă ajute în viitor.

Consider această experiență că a fost una transformațională pentru mine și aș vrea să las un mesaj pentru toți antreprenorii sau viitorii antreprenori care citesc acest articol. După doi ani de muncă pentru acest șef exceptional am decis să revin în România și să fac firma mea. Pentru el a fost o pierdere destul de mare pentru că investise mulți bani, timp și energie în mine. După câteva luni de la întoarcerea în România l-am contactat pe Paulo, fostul meu șef și l-am întrebat: Paulo, nu îți pare rău că ai investit în mine?

Și azi încă aud ecoul răspunsului dat: Lorand, prefer de 1000 de ori să am angajați competenți care pleacă decât incompetenți care rămân!

De atunci, în firma mea dezvoltarea continuă a angajaților este la loc de cinste. Investim zeci de mii de euro anual în cursuri, cărți și consultanți pentru echipa noastră, pentru că suntem conștienți că dacă angajații nu cresc nici firma nu are cum să crească.

Lorand Soares Szasz

Din experiența ta, care este impedimentul cel mai des întâlnit care a stat în calea reușitei multor businessuri? Cum crezi că s-ar putea rezolva această problemă?

De departe cel mai mare impediment este lipsa de pregătire antreprenorială a celui care conduce o afacere. Mi se pare impresionant să nu te lase nimeni să conduci un avion sau chiar și o mașină fără să faci cursuri teoretice, practice și să dai examen, dar să nu trebuiască să înveți nimic înainte să deschizi o afacere, un lucru mult mai complicat decât condusul.

Soluția? E ce facem noi de mai bine de zece ani. Educație antreprenorială. Oamenii trebuie să înțeleagă că antreprenoriatul nu este un talent cu care te naști sau nu. Este o abilitate care se învață. Desigur că există antreprenori cu înclinație mai mare spre negoț, dar eu sunt dovada vie că se poate și învăța. Sunt exemple de miliardari care la vârsta de 8-9 ani deja aveau tot felul de încercări antreprenoriale. Zici că le era în sânge acest lucru. Și sunt la fel de multe, dacă nu chiar mai multe, exemple de miliardari care până la o anumită vârstă nici nu știau ce înseamnă antreprenoriatul.

Educația este cheia.

3 cărți pe care orice viitor antreprenor trebuie să le cunoască.

Mitul Întreprinzatorului – Michael Gerber (The E-myth)

The lean start-up – Eric Rise

De la zero la unu – Peter Thiel

Lorand soares szasz

Scopul platformei SDream este să dea imboldul și curajul celor ce doresc să creeze ceva în țară și să arătăm că se poate. Care consideri că sunt principalele 3 calități pe care trebuie să le cultive un om, aici, in România, pentru a reuși.  

Capacitatea de adaptabilitate

Lucrurile se schimbă foarte des în România. Nimic nu este previzibil. Singurul lucru de care poți fii sigur e că nimic nu e sigur. Asta e o caracteristică a unei piețe emergente. De aceea antreprenorul trebuie să aibă o doză mare de flexibilitate și adaptabilitate. Desigur, toate în limitele legale și morale.

Capacitatea de a ignora mulțimea

Din păcate încă este destul de puternic sentimentul de “să moară capra vecinului” în România. Iar când pleci la drum în antreprenoriat vei avea parte de doze foarte mari de ură și descurajare. La început ți se spune că ești prost, ulterior că nu ai nici o șansă și la un moment dat ajungi să fii înjurat și amenințat de cei din jur. Toate acestea pentru că progresul tău pune în lumină proastă mediocritatea lor. Dacă nu ești pregătit să înghiți această ură, mai bine nu începe.

Perserverența

În afaceri rezultatele nu vin peste noapte. Având în vedere că trăim într-o țară ieșită din comunism și care a oferit oportunități extraordinare unor persoane care în anii ’90 au știut să profite de ele, avem senzația că bogăția și succesul vin ușor și repede. Dar cu cât se maturizează mai mult o economie cu atât este loc mai puțin pentru tunuri. Pe de altă parte, tot pentru că suntem o economie în dezvoltare, dacă ai suficientă răbdare și ești suficient de perseverent în 10, maxim 15 de ani poți ajunge lider de piață. Dacă deschizi o firmă în Germania îți trebuie 100 de ani să ajungi lider (excpeții anumite domenii inovative), în România poți ajunge acolo de 8-10 ori mai repede. Dar nu așa de repede cum au ajuns cei care au început afaceri în ’90. Așa că ai răbdare și fii perserverent. Succesul peste noapte vine în 10 ani.

Pe lângă toate calitățile pe care le-ai arătat, ești și un om care își pune familia pe primul plan. Ce sugestii ai avea pentru cei ce consideră că nu au îndeajuns timp pentru familie?

Să-și facă timp. 🙂

Știu că pare stupid de simplu, dar convingerea mea este că noi avem timp pentru ce e important pentru noi. Iar dacă pentru tine familia e importantă, îți vei face timp. Dacă nu e familia pe primul loc (și nu te judec), atunci vei face timp pentru ce este important pentru tine.

Am avut o discuție interesantă pe această temă cu un antreprenor, care mi-a spus că înțelege cât de important este să facă exercițiu și să aibă un stil de viață mai sănătos, doar că nu are timp pentru asta. L-am întrebat ce ar face dacă medicul i-ar spune că mai are 10 zile de trăit dacă nu se apucă de exercițiu. Mi-a spus: “aș fi toată ziua la sală”! Timpul lui nu s-a schimbat. Tot 24 de ore are, doar ca s-au schimbat prioritățile. Așa că recomandarea mea ar fi ca fiecare să stabilim ce este prioritar pentru noi și să trăim în concordanță cu asta indiferent ce cred cei din jur.

Care sunt proiectele personale de care ești cel mai mândru și ai vrea să le împărtășești cu noi?

De departe cea mai mare provocare din viața mea, după provocarea de a fi un soț excepțional, este cea de a fi un tată model pentru fetița noastră. Căsnicia mea alaturi de scumpa mea soție, Vania și familia mea, alături de Vania și Melissa sunt proiectele personale de care sunt cel mai mândru.

Vreau să fiu un tată care dă ce are mai bun în familie, dar în același timp luptă pentru obiectivele personale, nepierzându-și în acest fel identitatea. Vreau să fiu un tată care își construiește familia pe principii și valori morale date de Dumnezeu, dar în același timp nu renunță la obiectivele personale.

Vreau să fiu un tată care își iubește familia dar își urmează visul, pentru că vreau ca fetița noastră și soția mea să facă la fel. Vreau ca fiecare dintre noi să ne trăim visul și să aducem înapoi în familie binecuvântările și provocările pe care le avem pe acest drum. Cred că asta este rostul familiei.

 

Ce planuri ai pentru următoarea perioadă pe care să le așteptăm cu nerăbdare?

De aproape un an mi-am dat demisia din firmă, din funcțiile operaționale și mi-am dedicat tot timpul activității de autor și speaker. Așa că urmează multe produse noi create de mine și de partenerii mei care să vă ajute să avansați mai repede în afaceri și carieră și care să vă aducă în același timp implinire sufletească!

 

Cunoștiintele lui Lorand sunt o mină de aur. Ca să nu pierzi cursurile, cărțile, ofertele limitate și chiar webinariile gratuite extrem de valoroase, îți las aici siteul, Facebook-ul și Instagram-ul său.

 

Lorand soares szasz

Spread the love

Îți recomand și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *